Aktuelnosti

Razgovor o fiskalizaciji na pijacama

06.09.2021.


Predstavnici JKP “Tržnica” Novi Sad učestvovali su u tematskoj raspravi o primeni Zakona o fiskalizaciji na pijacama koja se održala u petak, 3. septembra, u Beogradu. Skupu koji su zajednički organizovali Poslovno udruženje “Pijace Srbije” i Grupacija za pijačnu delatnost pri Udruženju za komunalne delatnosti u saradnji sa Udruženjem za trgovinu Privredne komore Srbije prisustvovali su predstavnici Ministarstva finansija Republike Srbije i Poreske uprave.

U uvodnom delu predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave su informisali učesnike skupa o ciljevima, dinamici primene, planiranim subvencijama za nabavku opreme i tehničkim aspektima primene Zakona o fiskalizaciji.

Tokom panel rasprave, koja je potom vođena, razgovaralo se o operativnim poslovima koje treba sprovesti kako bi se, kako preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama, tako i preduzetnici koji posluju na pijacama, pripremili za početak primene Zakona o fiskalizaciji od 1. januara 2022. godine.

Zaključeno je da će Poslovno udruženje "Pijaca Srbije" nastaviti intenzivnu saradnju sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i Privrednom komorom Srbije sa ciljem da se preduzetnicima, koji su korisnici usluga preduzeća koja se bave komunalnom delanošću upravljanja pijacama, stave na raspolaganje sve potrebne informacije i uputstva, odnosno olakša proces priprema za primenu novih propisa.

Prema podacima iz istraživanja koje je sprovedeno u prvom kvartalu tekuće godine, Poslovno udruženje "Pijace Srbije" procenjuje da na pijacama u celoj Srbiji posluje oko 10 hiljada preduzetnika. Oko tri hiljade već evidentira promet preko fiskalnog uređaja, a nešto više od dve trećine od 1. januara naredne godine ima obavezu da u potpunosti prilagodi poslovanje odredbama Zakona o fiskalizaciji.

To su uglavnom preduzetnici koji rade na robnim i mešovitim pijacama, najčešće registrovani na šifre: 47.8 (trgovina na malo na tezgama i pijacama); 47.81 (trgovina na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima na tezgama i pijacama); 47.82 (trgovina na malo tekstilom, odećom i obućom na tezgama i pijacama) i 47.89 (trgovina na malo ostalom robom na tezgama i pijacama).

 

 

 

 

 

 


Pijace

Kontakt

Adresa direkcije

21101 Novi Sad

Žike Popovića 4

Tel: +381 (0)21 48 08 555

Faks: +381 (0)21 48 08 560

E-mail: informisanje@nstrznica.co.rs

E-mail: trznicans@gmail.com

Služba za komercijalne poslove

Tel: +381 (0)21 48 08 521

Tel: +381 (0)21 48 08 518

Služba za odnose sa javnošću

Tel: +381 (0)21 48 08 523

Pišite nam

Za sva pitanja, primedbe, sugestije, napišite nam poruku. Odgovorićemo u najkraćem mogućem roku.